Onderhoudsadvies tegels en sanitair

Na oplevering

Schoonmaken na oplevering badkamer of toilet (grondig reinigen) van tegels en sanitair. Simus tegel-, sanitair- en chroomreiniger: Doe 1 deel Simus en 4 delen water in de emmer en met een spons inwrijven. Deze 10 minuten in laten werken en daarna spoelen met lauw, schoon water. Mocht de cementsluier er nog niet af zijn, deze handeling dan herhalen

Marmer of Belgisch hardsteen

Mocht u marmer of Belgisch hardsteen hebben dan moet u erop letten dat dit niet in aanraking komt met stone care tegel-, sanitair- en chroomreiniger (u kunt dit doen door er een natte handdoek op te leggen) voordat u gaat schoonmaken.

Schoonmaken van uw glazen douchedeur

Als u een glazen douchewand hebt dan raden wij u aan om dit schoon te maken met koud water. Na het schoonmaken of douchen de glazen douchedeur droog maken. Voor intensief reinigen kunt u ook de douchereiniger van Sealskin gebruiken. Ga nooit met een zuur of ander middel op de glazen deur of wand, u zult het glas poreus maken en de beschermlaag er af halen.

Dagelijks onderhoud

Schoonmaken met spons met stone care sanitair- en chroomreiniger, 1:5 en 10 minuten in laten werken en na spoelen met water en droogmaken met een pluisvrije doek (mikro vezel doeken). Voor uw wandcloset een scheutje puur in het toilet doen, even de toiletborstel of schuurspons er doorheen halen en 15 minuten in laten werken, daarna doortrekken.

Werking van u mechanische ventilatie

Als u een nieuwe mechanische ventilatie installatie op afstandsbediening heeft werkt dit als volgt. Er zitten 4 standen op uw besturing stand:

 1. de nachtstand
 2. de dagstand
 3. de douchestand
 4. de zandloperstand

Als u gaat douchen, raden wij u aan om de zandloperstand 4 3 maal in te drukken, dat betekend dat de mechanische ventilatie 30 minuten gaat afzuigen en daarna weer na de laatste stand teruggaat.

 • Wij raden u ook aan het raam van u badkamer alleen open te zetten als het buiten warmer is dan 16 gr omdat u anders de vochtige lucht van buiten naar binnen trekt.
 • Wij raden u ook aan om de binnendeur zoveel mogelijk open te houden zodat de m.v. de droge lucht door uw badkamer kan trekken.
 • Wij raden u ook aan om 1 keer in de 4 jaar de m.v. schoon te laten maken en af te laten stellen.

Werking van uw radiator

Als u een handdoekradiator heeft raden wij u aan om deze ten alle tijden open te laten staan, Om het vocht zo snel mogelijk te doen verdwijnen. Wij raden het u af om kletsnatte handdoeken te laten drogen, dit kan de lak beschadigen,
dit valt buiten de garantie.

Onderhoud van de drain.

In de drain, die door ons geïnstalleerd is, zit een rooster die eruit gehaald kan worden. Dan komt u bij het waterslot. Het waterslot moet 1 keer per maand schoongemaakt worden, uitspoelen en er weer in terug drukken en vullen met water. Kijk wel goed uit dat u het waterslot goed door drukt, dat het rubber er goed in zit, anders werkt het waterslot niet goed en krijgt u rioolstank.

Dagelijks onderhoud kitwerk

Kitvoegen in de badkamer kunt u het beste onderhouden door deze droog te maken na elke douchebeurt. Mocht u de kitvoegen niet schoon krijgen, dan kunt u deze schoonmaken met Simus tegel-, sanitair- en chroomreiniger. 

Mocht u kitvoegen hebben in de badkamer die open-gescheurd zijn, dan kunt u dit het beste direct melden bij Tegelhuis Bogaard Tegels & Sanitair 0343-571500. Dit moet direct worden gerepareerd om lekkages te doen voorkomen. Wist u ook dat kitvoegen maximaal 5 jaar mee gaan?

Wat u niet moet doen in u badkamer

Het is beter om uw badkamer niet schoon te maken met o.a.:

 • Antikal, groene zeep, Andy of andere badkamerreinigers, dit zijn reinigers op olie basis.
 • Glazenwanden niet schoonmaken met zuren of andere badkamerreinigers.

Onderhoud terrazzo vloertegels 

 • Reinigen met HMK 155 en herhalen indien nodig
 • Impregneren met HMK 232 
 • Vlekbescherming aanbrengen met HMK S232
 • Dagelijks onderhouden met HMK P324
 • 1x Per maand onderhouden met HMK 323

Tot slot, veel succes met uw badkamer of toilet.